•  Dumnezeu 

Noi credem intr-un singur Dumnezeu, Dumnezeul lui Avraam, Isac si Iacov pentru ca El este Creatorul cerurilor si al pamantului. Noi credem ca este o semnificatie mare in versetul din Deuteronom 6:4 “ Asculta Israele, Domnul, Dumnezeul nostru , este Un singur Domn”.
Cuvantul in ebraica pentru ‘Unul”  din acest verset implica un ‘Unu” compus. Textul nu foloseste cuvantul evreiesc ce ar insemna “un Unul absolut”. Semnificatia acestui cuvant ales arata ca Dumnezeu este Dumnezeu Tatal, Dumnezeu Fiul si Dumnezeu Duhul Sfant.  Prin urmare, noi credem in Trinitate si ca fiecare membru al Trinitatii este etern si Dumnezeu absolut.

  • Sfanta Scriptura

Noi credem ca singurele scrieri care au autoritatea si inspiratia Duhului Sfant este Tenach ( Vechiul Testament si Noul Terstament) care sunt in forma originala fara greseala. In ceea ce priveste Talmudul si scrierile suplimentare ale inteleptilor evrei, ei pot ajuta la furnizarea de informatii despre mediile biblice, despre cunoasterea limbii si a culturii etc. Cu toate acestea, ele nu sunt autoritare pentru credincios si sunt fara inspiratia Duhului Sfant . Ele sunt lucrarea omului singur.

  • Conditia omului

Credem ca Dumnezeu  a creat omul in chipul Sau si in asemanarea Lui si ca toata omenirea a derivat din Adam si Hava (Eva). Initial, omul avea o relatie cu Dumnezeu si se bucura de prezenta lui Dumnezeu in gradina Edenului. Dumnezeu a creat omul cu vointa libera si omul si-a folosit liberul arbitru pentru a alege raul si a pacatuit luand fructul din pomul cunoasterii. Ca urmare a acestui pacat, Dumnezeu a aruncat omul din Gradina Edenului, facand astfel omul sa cada din relatia cu Dumnezeu. De aceea, omul are nevoie de rascumparare pentru a-si vindeca relatia cu Dumnezeu.

  • Rascumpararea si Mesia

Noi credem ca Dumnezeu  iubeste omul si doreste sa-l rascumpere de pacat. Lucrarea de rascumparare se face numai de Dumnezeu; prin urmare, omul este doar beneficiarul muncii rascumparatoare a lui Dumnezeu. Prin rascumparare, omul intra din nou intr-o relatie personala cu Dumnezeu. Unele dintre principiile de baza ale rascumpararii sunt vazute in contul exodului din Egipt, de aceea Pastele este numit Sarbatoarea Rascumpararii. Copiii lui Israel erau in Egipt (exil) din cauza pacatului – vanzarea lui Iosif  ca si slav.
Cartea Exodului arata ca, in timp ce erau  in Egipt, Israel nu a putut sa se elibereze de sclavie si nu avea nici un merit care sa-L determine pe Dumnezeu sa-i rascumpere. Prin urmare, Exodul din Egipt a fost o lucrare a harului lui Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu  a oferit mijloacele pentru rascumpararea lui Israel. Israelul a trebuit sa creada in faptul ca Dumnezeu a dat mielul  de Paste si sangele sau, care a fost pus pe usorii usii si la pragul casei credinciosilor, pentru ca moartea sa le ocoleasca casa. Din acest fapt, se deduce ca rascumpararea necesita credinta in sangele mielului Pastelui.

Desi exista multe lucruri pe care Mesia le va realiza, obiectivul sau principal este sa fie Rascumparatorul lui Israel (si nu numai Rascumparatorul lui Israel, ci Rascumparatorul lumii …) ” El zice: ‘Este prea putin lucru sa fii Robul Meu ca sa ridici semintiile lui Iacov si sa aduci inapoi ramasitele lui Israel. De aceea, te pun sa fii Lumina  neamurilor, ca sa duci mantuirea pana la marginile pamantului.’” (Isaia 49: 6).

Noi credem ca Yeshua (Isus) din Nazaret este Mesia. Yeshua a fost trimis din ceruri si a devenit sacrificiul nostru de Paste. El si-a dat viata in a 14-a zi a lui Nisan la momentul exact cand mieii de Paste au fost jertfiti. El a fost in adancul pamantului timp de 3 zile si 3 nopti, dupa care a inviat din morti si s-a aratat multor martori credinciosi in timpul unei perioade de 40 de zile. In cea de-a 40-a zi, El sa inaltat in ceruri de pe muntele Maslinilor, acesta fiind locul in care El se va intoarce in zilele din urma pentru a implini restul lucrarii lui Mesia ben David (Mesia fiul lui David), intemeindu-se astfel Imparatia lui Dumnezeu din orasul sfant al Ierusalimului.

Credem ca Yeshua s-a nascut din fecioara Miriam (Maria), care a conceput de la  Duhul Sfant. Desi Yeshua sa nascut in Betleem, aceasta nastere descrie modul in care Dumnezeu s- a  intrupat in om pentru a rascumpara omul. Yeshua a trait o viata fara pacat si, prin urmare, este sacrificiul potrivit pentru pacatul omului. In mare asemanare cu ceea ce invatam in Ziua Ispasirii, cand Marele Preot isi pune mainile pe tap pentru a transfera pacatele lui Israel asupra lui, astfel pacatele omenirii au fost puse pe Yeshua, facandu-L astfel sacrificiu vicar pentru pacat.

Yeshua din Nazaret este din neamul casei lui David. El se va intoarce in ultimele zile pentru a aduna exilatii inapoi in tara lui Israel. El va lupta  razboiului lui Dumnezeu, adica Armaghedon si va sta pe tronul lui David si va conduce Imparatia lui Dumnezeu din Ierusalim timp de 1000 de ani; dupa care El va crea un Nou Cer si un Pamant Nou, adica Noul Ierusalim, care va dainui pentru totdeauna si pentru totdeauna.

 

Close Menu